dinsdag 15 juni 2010

Dag 30: Rome

Onze testimoniums voor St.Pieter.
Op tijd op naar de bakker ontbijt en met de bus en Metro naar het centrum. Eerst naar het Vaticaan om onze testimoniums op te halen. Inmiddels was het flink aan het regenen. Bij de St.Pieter stond al een wachtrijvan 2 uur. We werden van het kastje naar de muur gestuurd en uiteindelijk zouden we moeten aan sluiten in de wachtrij.( we moesten alleen even in de sacrestie zijn). Dus niet en naar de Frienzenkerk. Was dicht. Dan maar bij de Opera Romana Pellegrinaggi. Daar hadden we meer geluk en kregen onze testimoniums. We moesten wel onze stempelkaart overleggen.
Voldaan onze weg vervolgd en zelf een route gecreeerd. De Basiliek S.Maria in Transpentina bezocht en een kaarsje opgestoken. Dan naar Castel Sant Angelo en de daarbij liggende brug over de Tiber, dan Palazzo di Giustizia( Justitie), Over de ponte Umberto I naar Piazza Navona, het Pantheon met de daarbij behorende basiliek, de Basiliek S. Ignatius in Loyola, Temple Adriano, de Obelisk op de Piazza Cologne, daarbij het Regeringsgebouw Palazzo Montecitorio, zwaar bewaakt. Op weg naaar de Frinita del Monti en de spaanse trappen nog een paar kerken en Basilieken bezocht. Ook daar een paar kaarsen opgestoken om ze te sponseren. Als het Vaticaab iets zou afgeven was dat allemaal niet nodig. Op de Via del Corso nog 2 kerken bezocht en basilieken w.o. Basiliek S.Giacomo. Op weg naar de Piazza del Popelo nog een paar kerken tegen gekomen en even bezocht. De Santa Maria del Popolo bezit nog hele mooie schilderijen. Daarna de metro genomen en nog even naar de St.Pieter om het beeld van Michel Angelo goed te bekijken en we wilden toch nog 1 keer naar binnen. Geen wachtrij( was 17.00 uur) was een mis aan de gang en nog even kunnen genieten.
Resumerend, het alemaal overweldigend en je loopt van de ene overtreffende trap in de andere. Er zijn gigantische gebouwenheel veel obelisken en pilaren. Bij de ene een koepel in een koepel, in de andere kerk mocht dat weer niet dus werd alles beschilderd. Ongelooflijk. Je komt ogen en oren te kort en een vorm van bevattingsvermogen bij al dat " geweld".
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar je hebt even zoveel dagen nodig omdat te kunnen bekijken.
Wij hebben ons vandaag ondanks de regen en het benauwde weer heel goed geamuseerd en genoten van een bijzondere stad. Met deze indrukken kunnen we er voorlopig weer tegen.
Dit was een dagje Rome en weer graag tot morgen. J&K